Andalusië

En toen waren we ineens uitgefietst!

We speelden nog met de gedachte om door te fietsen tot Cordoba, maar met de tandem in de trein blijkt in Spanje zo mogelijk nog moeilijker dan in Frankrijk. Uiteindelijk gaan we 3 dagen nodig hebben om van Sevilla in Alicante te komen en de route loopt via Medira, Alcazar en Albacete, waarbij we alleen niet in Alcazar hoeven overnachten. Dat lukte na lang aandringen bij de 2 dames van de kaartverkoop in Sevilla. Uiteindelijk begrepen ze onze bedoeling en acceptatie dat we een hoop korte stukjes aan elkaar zouden moeten plakken (wederom alleen in “locale” treinen kan je de fiets meenemen). Veel van dat soort treinen bleken volgeboekt, maar na lang puzzelen kwam deze route eruit.

Ons dreamteam.
Na 2 uur puzzelen de fietskaartjes vergeten.

Vrijdag brengen we de fiets naar de vervoerder in de buurt van Benidorm. Hopelijk kunnen we met de metro mee. Anders fietsen we die dag nog 47km. Zaterdag treinen we zonder onze slak naar Barcelona waar we zondag de TGVs nemen om in Rotterdam te komen. Zondag avond 11 uur zijn we weer thuis! Waarom dan? Omdat Maarten op 16 Oktober zijn diploma voor de master aardwetenschappen krijgt. Daar mag je als ouders natuurlijk niet ontbreken!

We twijfelden eigenlijk ook wel of we verder wilden fietsen, want de laatste dagen waren vooral buffelen. Het land is hier minstens net zo dor en leeg als het laatste stuk van Portugal, maar doet ons vooral denken aan de streek tussen Reims en Troyes in de zomer: lege graanvelden en knetterend heet zonder een greintje beschutting. Want ook hier lijken het lege graanvelden; in tegenstelling tot Portugal waar het toch meer een natuurlijke habitat lijkt.

Landschap tussen Portugal en Sevilla met als enig interessante de zonne-energie centrale.

De enige doorgaande route werd gevormd door kaarsrechte, soort provinciale, wegen zonder bomen ernaast. En het is nog steeds boven de 35 graden. Dat laatste maakte dat we bij het eerste licht opstapten met als enige doel voor 14 uur aan te komen. Het fietsen werd zo meer een manier van verplaatsen dan van beleven; er viel onderweg niet ook zo veel te beleven.

Opvallend: massale sterfte van cactussen. Een ziekte?
Van dichtbij wel mooie structuur.

Kortom: we zijn niet zo enthousiast over deze streek en betwijfelen of we hier ooit nog zouden willen fietsen. Veel steden hier zijn de moeite waard om bezocht te worden. Vandaag bekeken we Sevilla en morgen gaan we met de trein op en neer naar Cordoba (waarover later meer). Terugkomen zal dus waarschijnlijk in de vorm van een stedentrip gaan.

Geen campings hier. Wel één keer een alleraardigst hotel waar slak in de patio mocht staan waar wij ook een genoeglijke avond doorbrachten.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

7 reacties

 • Kees schreef:

  Was dit nu de opmaat voor de grote reis?

 • Jan Nouwens sr. schreef:

  Wel een hele goeie reden om de thuisreis te aanvaarden, gefeliciteerd.
  .Een goeie reis nu en veel nagenieten.

 • Joke Linders schreef:

  de kunst van het treinen tot slot…

 • Bas schreef:

  Goh, een bijna oneindige reis vindt toch zijn eind. Alvast gefeliciteerd met Maarten! En een hele goede terugreis!

 • Geertrui schreef:

  Hoe is het om te voelen dat het einde van jullie tocht in zicht komt? Prachtige foto’s weer, ook van jullie schaduw. Veel plezier met de laatste dagen.

 • Marthine Six-Meinema schreef:

  Succes om de fiets op transport te krijgen en een goede thuisreis gewenst

 • Jaap Siekman (Vancouver) schreef:

  We visited our daughter last year when she was in Murcia, near Alicante, for her studies. Severely degraded landscapes, with little vegetation, like you observed in this blog.
  We were there in March: lots of rain, leading to massive erosion and muddy rivers. Very sad to see.

  Oops, dat ging in het Engels….

  Jullie avontuur zit er op! Jammer en waarschijnlijk toch ook wel happy en voldaan.
  Wat een super ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *