León

De weersverwachting voor het weekend was heel slecht met zowel op zaterdag als op zondag de hele dag regen en onweer. We besloten van de route af te wijken en naar León te fietsen en daar een appartement te nemen. Hoe dichter bij León we komen hoe meer wandelaars we zien (die dezelfde kant op gaan). Kennelijk loopt de “Caminio” hier door León.

Uiteindelijk viel de regen op veel plekken in grote hoeveelheden zagen we op de nos app (knie hoog door de straten), maar niet in León, wat ons de gelegenheid gaf om de stad te bekijken. Dat de boot naar Noorwegen niet meer vaart door een faillissement geeft ons nog meer het gevoel dat er een engeltje op onze schouders zit.

Zoals altijd moeten we ons eerst oriënteren. De bushalte is voor de deur en we ontcijferen dat hij ieder half uur gaat. We stappen ongeveer bij het centrum uit en vinden op 1 van de kaart-apps waar de tourist information is. Da’s naast de kathedraal, dus een mooi begin. De dame van de vvv geeft ons een papieren kaart van de stad en cirkelt en kruist wat dingen aan terwijl ze op z’n Spaans in het Engels ratelt, zodat we er nog steeds niets van verstaan. We beginnen dus maar met de kathedraal. Daar hebben ze een goede audio tour en zo leren we dat hij in slechts 50 jaar gebouwd is, waardoor de bouwstijl een eenheid vormt (Gothisch), wat inderdaad mooi is. We zijn verrast hoeveel er nog origineel en in goede staat is en realiseren ons dan dat hier geen wereldoorlog heeft gewoed en kennelijk ook geen andere oorlogen. Wat later leren we dat fouten tijdens restauraties in de 18e eeuw ertoe leidden dat het gebouw midden 19e eeuw op een haar na ingestort is, maar gelukkig gered kon worden door bekwame bouwmeesters die de mechanica van de Gothische bouwstijl wisten te doorgronden. Na dit bezoek pakken we een terrasje op een plein in 1 van de 2 wijken die de vvv dame had aangekruist.

Zondag richten we ons op de andere wijk en bezoeken het museum van de San Isodoro basiliek. Die plek is vooral van belang vanwege de vorst Alfonso IX die er in de 12e eeuw een soort parlement instelde, wat nu erkend wordt als de eerste in de geschiedenis. We lopen langs de overblijfselen van de Romeinse muren en dan komt de vraag op hoe het zit met het christelijk zijn in zo vroege tijden, terwijl Spanje toch door Moren bezet was?

We googelen wat en komen erachter dat er al voor Christus Romeinen zaten die er een permanent kamp stichten om hun territorium te beschermen tegen de “wilde volken in het Noorden”. De Romeinen worden verjaagd door de Visigothen tijdens de grote volksverhuizingen. Als die Visigothen onderling ruzie krijgen roept ééntje de hulp in van de Moren die in Marokko zitten. Die komen graag helpen, maar veroveren een beetje meer dan bedoeld en grijpen doodleuk de macht. Behalve in die Noordelijke bergstreken, waar dus niet alleen de Basken maar ook nog enkele andere volken zelfstandig blijven (inclusief een eigen taal). León is slechts kort in Moorse handen geweest en vanuit Asturië en Cantabrië heroverd. Het koninkrijk León wordt gesticht dat in de gehele reconquista een grote rol gaat spelen. Ferdinand en Isabella die in 1492 Columbus’ expeditie financieren zijn van dit koningshuis. 1492 is overigens ook het jaar dat de laatste Moorse enclave wordt veroverd. Dat zelfstandige van die Noordelijke volken werkt nog altijd door in de huidige tijd…

Het koninkrijk León is tegenwoordig samen gevoegd met Castilië en daar is kennelijk niet iedereen het mee eens….

Tot slot bezoeken we casa Botines, een vroeg ontwerp van Gaudi. Daar leren we zijn ontwerpoverwegingen kennen en zijn weer eens diep onder de indruk van het enorme niveau van detaillering dat hij ook hier weer aanbrengt.

We hebben het siteseeing rustiger aangepakt dan in Bilbao en Krakau en voelen ons maandag fris genoeg om weer te gaan fietsen. Zoals altijd is de stad uit een dingetje met druk verkeer dat afneemt naarmate we verder van het centrum vandaan komen. Uiteindelijk fietsen we redelijk rustig op een best grote weg. Als we een heuvel over gefietst zijn komen we een monument tegen dat onze aandacht zodanig trekt dat we stoppen om het te bekijken. Het bord is inmiddels onleesbaar. We ontcijferen iets als “ a los Represaliados”. We vermoeden dat het een eerbetoon is aan mensen die tijdens de Franco tijd zijn vermoord. Ook zonder Wereldoorlog kan een samenleving diepe wonden oplopen.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *