Hitte

Het is donderdag 24 augustus 16:30u, de fietscomputer geeft aan dat het 43,5 graden is. Gelukkig besloten we eergisteren, de eerste echte fietsdag in Spanje, al vandaag op een camping te “schuilen”. Stiekem vinden we het ookwel leuk dat we het nog een paar dagen echt warm hebben. 8 maanden gematigd warm is prettig en efficiënt, maar ook een beetje saai.

Voor het eerst zetten we alleen de binnenrent op.

Gisteren was het ook al goed heet. We hadden het zien aankomen en waren om 6 uur opgestaan om om 7 uur weg te kunnen fietsen. Het was nog donker toen de wekker ging. Bijgelicht door onze hoofdlampjes pakten we in en op. We zetten thee en aten de in water met Alpro room geweekte haver (met rozijnen en walnoten). Om 7:15 waren we er klaar voor en vonden we het licht genoeg om verantwoord de weg op te gaan. Hoewel we op een heel klein en stil weggetje zaten deden we wel “lampje” – het oplaadbare achterlicht dat we in Noorwegen kochten – aan in de daglichtknipperstand.

De dag begon met 300 meter klimmen waarna het de rest van de 46km grotendeels bergaf zou gaan. We kwamen even in Castillia et Leon, maar zitten nu weer in Baskenland. Morgen verlaten we dat definitief voor deze reis. 

De eerste dag fietsen in Spanje verliep goed. De stad door- en uitfietsen ging heel makkelijk over een prachtig aangelegd fietspad. Vrij snel zaten we op zo’n 100 meter hoogte en ook toen het asfalt over ging in gravel bleven we min of meer op deze hoogte. Landschap, natuur en temperatuur beviel ons goed, misschien geholpen doordat we veel onder bomen fietsten.

Volgens onze bronnen zouden we langs deze route geen camping treffen. We hielden dus rekening met wildkamperen. Tegelijkertijd wilden we al een stuk van de beklimming van 700 meter proberen te doen om het in de hitte fietsen de volgende dag zo veel mogelijk te beperken. Zo laat mogelijk water aanvullen dus en hopen dat de rivier voldoende zou bevatten om ons te kunnen wassen. Overal (in bewoond gebied) staan kraantjes met drinkwater, dus bij de laatste voor de klim gooiden we wel alle flessen en bidons vol. En wat over onze hoofden. We zagen op de kaart zo halverwege de klim een hostel aangemerkt: “casa de los cascades”. Op één of andere manier leek ons het toch wel prettig als we daar terecht zouden kunnen, dus belden we op. De eigenaar sprak geen Engels of andere door ons beheerste taal, iets wat hier (weer) gemeengoed blijkt…. Wel konden we ontcijferen dat hij suggereerde via whatsapp te communiceren. Dat bleek goed te werken en zo wisten we dat hij vol was, maar dat we wel de tent op zijn terrein mochten opzetten. Voor ons de best mogelijke oplossing! 

Het was al best laat toen we aan zijn poort stonden. Zoals afgesproken belden we hem nog een keer, waarna hij kennelijk 1 van zijn huurders belde, want een vriendelijk lachende dame kram ons uit 1 van de huisjes waaruit zijn nering kennelijk bestond naar ons toe lopen. Ze wees ons een stukje gras met fruitbomen aan dat ons inderdaad uitstekend geschikt leek om te kamperen. Of we water nodig hadden? Tessel liep alvast met haar mee naar haar huisje en omdat we begonnen te vermoeden dat we het hier zonder sanitair zouden moeten doen zocht Oscar de waterzakken op om bij haar te laten vullen. Toen hij bij het huisje aankwam zat Tessel daar met een heerlijk glas water…. En kwamen gelukkig wat jongere buren die (dus?) wel Engels spraken een kijkje nemen. Zo werd ons duidelijk dat er bij de BBQ plaats een fonteintje zat en als we wilden baden konden ze ons de weg naar de waterval wel wijzen. Waterval?!! Snel dronken we onze glazen leeg en gingen met hen op pad. Het was niet ver en ook niet al te lastig naar beneden om onderaan de waterval te komen. In de poel eronder zwommen mensen, het zag er geweldig aantrekkelijk uit en dus snelden we naar boven om onze zwemkleding aan te doen en direct terug te gaan. Heerlijk!!! Gelukkig was er genoeg natuur om het terrein om als de rest van het sanitair te dienen.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *