Magma Geoland

Is het omdat het weer eindelijk opknapt, omdat we de buikgriep nu toch echt bijna onder controle lijken te hebben of omdat het hier echt zo mooi is? Gisteren waren we al onder de indruk van het duinlandschap dat wisselde tussen zand en rotsen, maar vandaag kunnen we niet stoppen met oh en ah roepen.

We fietsen in 2 korte dagen door een gebied dat wordt aangeduid als Magma Geoland. De beschrijving op een informatiebord vertelt dat dit gesteente circa 930 miljoen jaar geleden op 20 km diepte gevormd is uit gestold magma en vervolgens eerst langzaam naar de oppervlakte gekomen en door de ijstijden ge-erodeerd. Het is heel ertsrijk en komt blijkbaar alleen voor in Noorwegen, Canada en op de lichte delen van de maan (waar het erts voor de reflectie van het zonlicht zorgt).

De rotsen lijken een beetje op een deken zo rond en gerimpeld zijn ze. En tussen die rotsen liggen links van de weg de prachtigste meren en rechts de Noordzee kust met de meest romantische baaitjes die je je kan voorstellen.

links van de weg, meren
Rechts uitzicht over zee
En de meest romantische baaitjes

Op de camping waar we vandaag ons kampje hebben opgeslagen staan borden naar het graf van de beroemde viking Orvar Odd, dus besluiten wij over de rotsen te klauteren om zijn graf te (be)zoeken. Het wordt een uitdagende klim met een spectaculair uitzicht als beloning.

We kruipen vroeg onder de wol. Morgen weer een serieuze etappe met 1100 hoogtemeters.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *