Bergen

Bergen was lang een stip aan de horizon voor ons. Het punt waar onze route naar het zuiden afbuigt. We bestudeerden verschillende routes ernaar toe, maar de route stad-in bleek weinig aantrekkelijk om te fietsen (langs grote wegen). Ook onderdak vinden bleek geen sinecure; campings liggen ver buiten het centrum, airbnb’s zijn schaars en duur en Warmshowers aanbieders gaven aan overvraagd te zijn (logisch gevolg?!). Geholpen door enorme voorspelde hoosbuien, kozen we er daarom voor in Vossevangen al een zuidelijkere afslag te nemen en langs het Hardagerfjord te fietsen om op de meest natte dag vanuit Norheimsund met een bus de stad te bezoeken.

Beelden van het Hardangerfjord.
Langs het Hardangerfjord groeit fruit; zowel wild als gekweekt. Altijd een fijne oppepper!

Dat was een goeie keus. Het Hardagerfjord is prachtig (ook als het regent); in plaatse van verzuipen op de camping zaten we heen en terug 1,5u met prachtig uitzicht in een droge bus en, niet onbelangrijk, we kregen een vooruitblik op de route naar Osøyro voor de volgende dag met 6(!) lange tunnels zonder fietsstrook. We hielden ons hart vast voor de 2 fietsers die we zagen. Oscar verdiepte zich gelijk weer in de kaart en verzon een nieuwe list. Wat er allemaal niet nodig is om je te realiseren dat Bergen wel een stip op de kaart kan zijn, maar het daarom niet perse een doel hoeft te zijn 😁.

alle onderzochte routes in een oogopslag

Bergen heette oorspronkelijk Bjørgvin – groen weiland tussen de Bergen. De stad verbindt nu de hellingen en het rustieke haventje ertussen wat de naam Bergen voor ons nu heel logisch doet klinken. Vlak buiten het centrum lopen de straten steil omhoog. Op één berg loopt een “Seilbahn”, zo’n set treintjes die met een kabel aan elkaar zitten zodat de naar beneden gaande de omhooggaande omhoog trekt. Hier was het WK tijdrijden in 2017 dat Tom Dumoulin won.

Blik op de oude haven van Bergen, ook een Hansestad.
De “seilbahn”.

We liepen een stukje van dat parcours. Prachtige traditionele Noorse huizen vaak met hun voordeur aan de straatkant en een andere toegang een etage hoger of lager aan de achterkant. Zo steil dus.

We hadden redelijk geluk met het weer, want het regende eigenlijk alleen maar langdurig hard toen we bij een luxe bakker zaten te lunchen; wat we lekker langzaam deden 😉. Na het avondeten in een leuk restaurantje met authentiek Noors eten namen we de laatste bus naar de camping terug. Daar bleken 2 haringen van de tarp losgeweekt/ gerukt te zijn, zonder schade gelukkig 🥵.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *