Knut

We kenden ze nog niet, maar in Zweden en Noorwegen hebben we met ze kennis gemaakt. Ze zijn nog kleiner dan een speldenknop en ze steken niet, nee ze bijten! Volgens bronnen hebben ze een kaak die een brede wond veroorzaakt. Heel irritant allemaal!

De eerste keer dat we er serieus veel om ons heen hadden was op de Evertsberg in Zweden. De camping was dicht, maar er was ook een gemeentelijk zwembad in het meertje. Het was al laat, want in Mora schuilden we voor de regen in een restaurant waar je voor een vast bedrag een warme maaltijd bij het buffet kan halen. Toen we droog waren en zagen dat het buiten ook droog was besloten we verder te fietsen. En zo kwamen we dus laat aan op die camping die dicht was. Een paar zwemmers bevestigden dat we daar prima konden kamperen en er was ook een wc open. Na een heerlijke duik in het meertje voelden we ons lekker verfrist en aten we de broodmaaltijd die anders onze lunch was geweest. En toen kwamen ze! Hele zwermen! En ze weten ieder onbedekt stukje huid te vinden. Gelukkig hadden we inmiddels de mugbestendige broeken van de Decathlon in Stockholm gekocht, maar onze gezichten waren niet vrij te houden met onze petten en buffjes en zo. Dus lagen we weer eens een stuk vroeger in de binnentent dan we eigenlijk hadden bedacht…

En nog niet maximaal veilig tegen de knut!

In Sälen namen we vanwege het aangekondigde slechte weer 2 nachten een huisje (in een ski resort) en hadden we nergens last van. 

De volgende etappe bracht ons in Noorwegen. We vonden een plekje in het bos langs een rivier. We hoopten dat er langs stromend water minder muggen zouden zijn. Helaas… juist bij de plek die we vonden zat een “dood” stuk in de rivier. Al bij het opzetten werden we omringd door muggen, waaronder knutten! Van het gras naar het stenen pad verhuizen hielp nauwelijks. Meerdere mensen hadden ons al eens gesuggereerd vuur te maken en dat kon hier veilig. Een groot vlak met stenen en heel veel “snoeiafval” om ons heen. En inderdaad hielp het als je zo dicht bij het vuur bleef dat je haren zowat schroeiden. In de rook zitten kon ook, maar daar kreeg je zulke branderige ogen van. Afin, zolang we het vuur hoog hielden was het te doen. ‘s Nachts moesten we plassen en waar gewone muggen meestal “slapen” blijken knutten dat niet te doen. Wat een nachtmerrie! De volgende dag benen vol met rode punten en jeuk…

De volgende ochtend zijn we zonder te ontbijten zo snel mogelijk vertrokken. Een paar kilometer verder langs de hoofdweg zijn we op een groot open stuk met een afslag en veel asfalt neergestreken om te ontbijten. Dat was een goede zet. Hier weinig beestjes en dus ontspannen kunnen zitten. Wat de voorbij razende chauffeurs ervan dachten konden we niet opmaken, maar ze zwaaiden vriendelijk terug.

De campingbaas van de camping in Elverum vertelde dat het de knut was. Tot die tijd hadden wij er nog niet van gehoord. Hij zei ook dat ze op zijn camping niet zaten. Dat was niet helemaal waar, maar het waren er in ieder geval veel minder dan de dagen ervoor. Toen we in de lokale supermarkt muskietennetjes zagen die je over je hoed en hoofd kan doen hoefden we niet lang na te denken 😉

En zo kan je ons vanaf nu ‘s avonds voor de tent aantreffen met een lange mugbestendige broek, shirt met lange mouwen en evt trui en een muskietennet over het hoofd 😁

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

5 reacties

 • Agaath schreef:

  O, ja ik ken ze ook vanuit Schotland. Gek werd ik van de knutjes omdat ze me ook op mijn hoofd te grazen namen. Totdat ik een pet met gaas zag in de buurtwinkel!
  Ergens heb ik nog een soortgelijke foto. Ik geniet van jullie verhalen en zo te horen hebben jullie het goed.

 • Marthine Six-Meinema schreef:

  Tsja dat is niet fijn. Sterkte ermee

 • Renske te Witt schreef:

  Hm, zoiets herinner me ik ook van Noorwegen destijds, met het kamperen in de wildernis……
  Wat een uitkomst, de muskieten netten voor het hoofd. Dat moet echt aangenaam zijn:)

 • Joke+Linders schreef:

  Smakelijke reportage, ….

 • Geertrui schreef:

  Wow, knutten dus. Ik hoop dat de bijtwonden nu vlot zullen genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *