De langste dag

Wat we nooit bedacht hadden, maar nu toch zo uitkwam, is dat de langste dag en het noordelijkste punt van onze reis bijna samenvallen. In Polen hadden we al steeds kortere nachten, maar de eerste nacht in Zweden was, mede dankzij onze buren op de camping die besloten hadden Midsomer een week naar voren te halen, ultrakort.

Rond 22.10u begint het hier een beetje te schemeren. Formeel duurt dat 1u en 26 min, maar donker wordt het niet. Om 2.10u begint de schemering formeel opnieuw, maar in mijn beleving is het dan gewoon weer licht. Toen we van de week om even voor 5u moesten plassen was de zon al warm!

Slapen doen we met van die ooglapjes uit het vliegtuig. Het duurde een paar dagen, maar inmiddels zijn we eraan gewend. Zelfs na mijn ‘midnight pee’ in de stralende zon, slaap ik gewoon door. Dat Midsomer voor de Zweden een ‘big thing’ is merkten we al voor aankomst in het land. We waren op zoek naar een warmshoweradres in Stockholm, maar werden geweigerd omdat onze beoogde host graag nog een weekend met z’n vrienden door wou brengen voordat iedereen na de langste dag uit zou vliegen. Overigens nemen de Zweden exacte datum niet al te nauw. De vrijdag het dichtstbij 21 juni is iedereen vrij (dit jaar dus op de 23e); alle winkels zijn dicht en her en der worden feesten georganiseerd. Feesten lopen uiteen van de viering in Gamla Uppsala die we gisteren beschreven, tot een outdoor disco in het openlucht zwembad. Maar het belangrijkst zegt iedereen die we het vragen is met de familie opblijven om naar de zon te kijken en onderwijl ingemaakte haring (in vele verschillende sauzen), brood, aardbeien en wodka naar binnen werken. Welke daarvan het meest verschilt een beetje per persoon, de fietsenmaker ging 3 dagen onder een deken liggen, maar het vriendelijke gezin in de supermarkt die mij inwijdden in de geheimen van de ingemaakte haring, vonden dat veel belangrijker. Ik (Tessel, Oscar heeft zuinig 1 hapje geproefd) was helemaal verrukt van de favoriete smaak van de vrouw des huizes: in dyon mosterd, terwijl ik NL helemaal niet van zure haring houd. Voor kinderen lijkt het opblijven het leukst merkten we 2 dagen op rij toen we aanbelden om water te vragen. De eerste vader stond op het punt om zijn dochter op te halen van een niet-slaap-feestje. De tweede vader had een hangerige 7 jarige aan zijn been hangen die twee dagen later nog steeds moe was.

22.03u – 6 minuten voor zonsondergang
4.15u – vanuit een iets hoger standpunt – 43 min na zonsopkomst is de zon boven de bomen

Wij vinden het het allerbijzonderst dat we 270 graden per dag de zon zien. Hoe dan ook: in Zweden is het vakantieseizoen formeel van start gegaan. Gelukkig is het land zo groot dat het toch nergens druk is.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

4 reacties

 • Joke Linders schreef:

  zure haring is ook niet mijn voorkeur maar misschien moet ik het nog eens proberen, dank voor alle gezellige verhalen, echt genieten en ja, beetje tegenslag hoort er ook bij natuurlijk. Liefs

 • Marthine Six-Meinema schreef:

  Prachtige foto’s. Wij beleefden dat niet donker in de zomer op IJsland, maar ik was altijd zo moe van alle indrukken dat ik wel sliep

 • El Langendonk schreef:

  Wat een geweldige reis maken jullie!,
  Grappig dat Oscar ingemaakte haring zo lekker vindt, misschien nog een goede
  herinnering aan tante Bodil?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *