Murphy

Ofwel een ongeluk komt nooit alleen.

We hadden zo’n zin om weer gewoon lekker te trekken, nu door het Zweedse landschap. De twee etappes naar Uppsala waren in alle opzichte glooiend: lage heuvels waar je makkelijk tegenop fietst en lekker lang zonder trappen vanaf rolt. Velden die de rondingen van bossen, beken en heuvels volgen. Ze vormen met elkaar een zeer aangenaam coulissen landschap.

Op de gladdere wegen voelde Oscar wel een bump in het voorwiel, dus eenmaal in Uppsala aangekomen inspecteerden we de band. Tot onze schrik vonden we een zwakke plek waar de binnenband er echt een bult van maakte en niet zoals eerder dat de band niet lekker in de velg zat. Morgen fietsenmakers af om een geschikte vervanger te vinden en dan door reizen? We wisten dat we 120km zonder voorzieningen voor ons hadden en wilden dat in 2 dagen doen. We hadden inmiddels ook begrepen dat Gamla Uppsala een voor Zweden heel belangrijke historische site is die we moeilijk konden negeren. Met de eerste winkel die om 10 uur open zou gaan leek het ons verstandiger om een dagje te blijven. Het reparatie shopje vlak bij de camping had geen enkele band met de gewenste maat, maar was alleszins bereid een collega te bellen om daar navraag te doen. Die bleek 1 band in de juiste maat te hebben, slechts licht gebruikt voor een showmodel. Wij ernaar toe en we hebben ons laten overtuigen dat we die band maar beter konden nemen, want nergens in de stad zouden we exact kunnen vinden wat we hadden, nl. een profiel met “glad wegdek” loopvlak in het midden en nopjes aan de zijkant voor als je off-road komt. We besloten zijn band dan maar op het achterwiel te monteren, want als je daarmee wat slipt lig je niet meteen plat op de grond.  Voor de deur van de winkel, in de schaduw van een boom verplaatsen we de oude voorband, die nu achter zat, weer naar voren en monteerden we de nieuwe buitenband achter. 

Vrijdag 23 juni zouden de Zweden midzomer vieren en zouden alle winkels gesloten zijn. We kochten dus voor donderdag, vrijdag en zaterdag brood en namen ons voor aan het eind van de dag ook voldoende avondeten en beleg in te slaan om tot zaterdagavond door te kunnen komen. In Gamla Uppsala zou vanaf 17 uur de voorbereiding beginnen voor het feest van de volgende dag, met onder andere het versieren en oprichten van een meiboom. Daar gingen we dus heen. We parkeerden de fiets bij het museum en liepen al site seeing (grafheuvels, oud kerkje, openluchtmuseum met historische gebouwen uit de streek) naar de plek waar de meiboom zou worden opgetuigd.

De grafheuvels.

Het was een leuke belevenis met een heel gemoedelijke sfeer. We hadden een aantal leuke gesprekken met mensen die betrokken waren met het gebeuren en voor we het wisten was het 19 uur. Iets zei ons dat de supermarkt wellicht eerder dicht zou gaan en ja hoor, een check op de website leerde ons dat ze om 18 uur dicht waren gegaan… maar de volgende dag wel open zijn, gelukkig. Zo besloten we om te blijven om het oprichten van de meiboom te zien en ook meteen maar het oefenen van het volksdansen. Eigenlijk allemaal veel leuker dan de volgende dag komen wat ons betreft. We hebben ons kostelijk vermaakt.

Terug bij de fiets bleek onze pomp gestolen! Wat een rotstreek. Je gaat toch aan jezelf twijfelen, dus reden we nog langs de fietsenwinkel om te kijken of hij niet daar was acht gebleven, maar helaas. Vlak voor we bij de camping aankwamen werd de fiets moeilijk bestuurbaar: lekke voorband! Gelukkig had de camping een fietspomp, dus we konden die meteen plakken. Nu was het velglint van het voorwiel de boosdoener, dus ook daar met ducktape de scherpe randjes afgeplakt, zoals we in Griekenland al met de achtervelg deden. We besloten dat we ook midzomerdag  in Uppsala zouden blijven, want zonder pomp verder trekken leek ons echt geen verstandig idee.

Op zaterdag bleek gelukkig toch 1 van de 8 fietsenzaken in de binnenstad open te zijn 😰. We kochten de beste meeneembare pomp die hij had. Een veel simpeler dingetje dan die we hadden, maar hij zal ons ongetwijfeld voldoende helpen als we hem nodig zullen hebben. En zo vertrokken we 2 dagen later dan bedoeld om een uur of 11 uit Uppsala….

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *