Stockholm

In een dag fietsten we van Nynäshamn naar een Stockholm. We zijn duidelijk in een rijker land: bij een gezellig cafeetje heeft zich een club van enkele tientallen(!) Ford Mustang liefhebbers verzameld, even verder fietsen we over een golfbaan en weer iets verder is een paardensport evenement gaande. Allemaal dingen die we eerder niet zagen.

Wij dachten dat Stockholm aan de Oostzee lag, maar het blijkt dat een groot meer ter plaatse van Stockholm in zee uitmondt met een hoogteverschil van ongeveer een meter, dus blijft het meer zoet. Wij zwemmen dus, heerlijk!

Stockholm aan het water. Rechts de Riddarholmskyrkan met een prachtige metalen spits, rechts het stadhuis. Net buiten beeld staan aan beide kanten mensen te vissen.

Om de twee opvolgende dagen vrij te spelen voor een bezoek aan de stad deed Oscar gelijk wat onderhoud aan de fiets: de olie van de Rohloffnaaf verversen (best spannend), buitenbanden voor en achter omwisselen (achterband had inmiddels iets minder profiel dan de voorband) en remcilinders schoonmaken. 

Zondag zou het regenen, dus gingen we naar een museum. Gijs adviseerde Fotografiska, waar o.a. een tentoonstelling van Peter Lindbergh, modefotograaf, te zien was evenals heel veel mensen die daar gezien wilden worden😉.

Maandags wilden we een onderhoudskit voor de brander zoeken en een alternatief voor de Steripen, die het nooit goed gedaan heeft en waarvan de beloofde vervanging niet door lijkt te komen. Dat was een goede aanleiding om door een wat minder toeristisch stuk van de stad te lopen. Net buiten het gebied met alle dure (kleding)merken, was ook een straat met dure buitensport spullen waar we vonden wat we zochten.

Kort na die boodschappen betrok het (dat was niet voorspeld 😨). We konden nog net een overdekt terras vinden voordat er een enorme hoosbui losbarstte. Gelukkig duurde het niet heel lang en konden we een uurtje later op zoek naar de bekende bezienswaardigheden: het stadhuis, de rest van de oude stad, het koninklijk kasteel.

Het oude Stockholm is prachtig met heel veel grote herenhuizen in de meest prachtige aardkleuren en daartussen kleine en grotere steegjes.

Vlnr: de mooie kleuren, het smalste steegje en mooie dwarsstraat

Opvallend is dat we midden in het oudste deel van de stad, daar waar de straten nog met middeleeuwse keien zijn verhard, verschillende keren een Fritidshem- een soort buitenschoolse opvang – tegenkwamen. Wat we hadden kunnen bedenken was dat er relatief veel vaders hun kinderen zouden halen. Dat ze vervolgens net om de hoek een paar deuren verder hun huis ingingen was wel een eye-opener. Ook opvallend: naast het oude stadhuis staan tussen geparkeerde autos mensen op zalm te vissen. Blijkbaar is het water zo schoon dat je zelfs midden in de hoofdstad je maaltje bij elkaar kunt vissen. Stockholm blijkt niet alleen een toeristische trekpleister, maar ook een plek om te leven. Helaas ook voor bedelaars en andere mensen die de vuilnisbakken uitpluizen op blik en plastic. Die hadden we na Servië ook niet of nauwelijks meer gezien.

de wacht voor het koninklijk paleis wordt net afgelost

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *