Site seeing (Krakow)

We zijn niet zo goed in site-seeing. Het komt nogal eens voor dat we elkaar op iets attenderen en dat we dan een paar honderd meter later bedenken dat we er wel een foto hadden kunnen maken. En terug fietsen; dat doe je niet. Althans wij niet, tenzij in uitzonderlijke situaties.

Als we erop voorbereid zijn kan het anders lopen. Zo kregen we de tip om de zoutmijn bij Wieliczka te bekijken. We konden het zo plannen dat we daar om een uur of twaalf zouden aankomen en na afloop nog maar 20km naar de camping bij Krakow hoefden af te leggen. Je kon daar alleen een rondleiding doen die een uur of 2 zou duren en dat was dus OKÉ voor ons. Aan het eind van de rondleiding kon je ook nog kiezen voor een bezoek aan het “museum” (ook ondergronds) en dat hebben we ook gedaan. Hier wat foto’s:

Het zout werd als een vat vorm gegeven; dat vervoerde wel zo makkelijk over horizontale stukken.
Enorme hoeveelheden hout werd gebruikt om gangen en “hallen” te stutten.

Soms grote installaties om de zoutblokken te hijsen. Zelfs paarden werden gebruikt onder de grond. De licht vochtige lucht was eigenlijk best gezond voor mens en dier en hun ogen, dus de paarden werden niet blind zoals in de koolmijnen.

Als je bij een grote stad bent ga je toch altijd een naar het centrum. In Krakow liepen daar we een tijdje rond zonder echt te snappen wat we zagen. Het boekje van de VVV gaf ook maar beperkte informatie. En zo leken we aan te koersen op een beetje doel- en informatieloos rondwandelen. En toen zagen we een gids met een oranje paraplu waarop “free tour ” stond.

Slavek, onze gids

Wij op een kleine afstand ff meeluisteren, maar dat had hij meteen door en hij nodigde ons direct uit om dichter bij te komen en mee te lopen. Zijn verhaal was op dat moment al interessant en we begrepen dat hij de Joodse wijk en het getto zou laten zien, dus zijn we hem gevolgd. Over dit stuk van de geschiedenis zullen we in een volgende blog uitgebreid schrijven.

Na afloop waren we erg tevreden met ons besluit hem te volgen dus gaven we hem een goede tip en knoopten we in onze oren de volgende dag om 15 uur hem weer op te zoeken voor een tour door de oude binnenstad. Daar kregen we het verhaal te horen van de trompet die ieder uur in alle 4 de windstreken een deuntje blaast dat plots wordt afgebroken ter herinnering aan het door een Tartarenpijl die één van zijn voorgangers in zijn keel trof. En de legende achter de verschillende hoogtes van de 2 torens enzovoort. Hij wees ons dingen aan die je anders over het hoofd zou zien en bracht ons bij plekken waar we over gelezen hadden, maar die we anders niet of alleen met moeite gevonden zouden hebben. In Delft schijnen ook van dit soort ‘free guides’ rond te lopen, die gaan we opzoeken; zo leer je nog eens iets.

Markthal op centrale plein.
Hoofdgebouw van de universiteit; één van de oudste van Europa.
Stadspoort.
Soort burcht voor de eigenlijke stadswal.
Het kasteel op de Wawel berg

Na al dat geloop door die stad waren de spieren, andere natuurlijk dan waar je mee fietst, zo moe dat we nog een dag op de camping erbij deden, maar die dag hebben we de camping ook niet verlaten 😉

Het was een goede onderbreking van het almaar doorreizen. Erg leuk om de “cadans” eens te veranderen. Nu wel die draad weer oppakken, want we hebben nog 800km te gaan tot Gdańsk!

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

7 reacties

 • Jan Nouwens sr. schreef:

  Jazeker, Krakow is de moeite waard evenals het gegeven van het getto.
  Ik meen mij aan die kant van de stad ook een prachtige allee te herinneren.

 • Marthine Six-Meinema schreef:

  Interessant van die mijn. Mooie stad Krakow

 • Marianne schreef:

  Mooie foto’s. We genieten van jullie verhalen. Maar wat zien jullie met fietsen zoveel meer dan als je met auto bent. M.

 • Annette Heijn schreef:

  Leuk om jullie reis te volgen! Ik kader van de Krakow-weetjes 😛 : er wordt daar jaarlijks een Lindy hop festival georganiseerd en dan is er een avondfeest ín die zoutmijn 🙂 Doordat ik van jullie blog nu iets meer van Krakow weet/zie ga ik er misschien wel eindelijk eens een keer heen 🙂
  Geniet van jullie verdere reis!!

 • Geertrui schreef:

  Hoi.
  Ik kan sinds 13 april de routekaart niet meer vinden. Is ie er nog wel?

  • Oscar & Tessel schreef:

   Op 18 mei bij de blog ‘klimaat’ zit nog een routekaart. Volgende week vast wel weer een update.
   PS Als je in categorieën filtert op route vind je makkelijk een overzicht van de blogs met routekaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *