Klimaat

Is één van de categorieën die we bij de voorbereiding voorzagen. Na 2,5 maand fietsen hebben we nog geen aanleiding gehad die te gebruiken. In Spanje en Portugal was het al ongebruikelijk warm en in Italië regent het buitengewoon hard, maar wij hebben alsmaar heel gematigde omstandigheden. Het is niet ongebruikelijk warm, droog of nat geweest. De rivieren en meren staan niet opvallend hoog of laag. Misschien  was het op een aantal plekken wat fris voor de tijd van het jaar, maar dat kan ook onze invulling zijn 😉. We hoopten eigenlijk op vrij structureel temperaturen van rond de 20 graden, maar rond de 16 a 17 is sinds Griekenland meer de praktijk geweest. Overigens nog prima fietsweer, maar voor relaxed op de camping zitten toch wat aan de lage kant.

Nadat we de rivier de Tisza verlieten werd het weer wat heuvelachtig (leuk!). We kozen er zelfs voor om een echte klim te doen door het natuurpark boven Eger in plaats van er omheen te fietsen. Dat was mooi en fijn, maar we merkten ook dat de benen het wat ontwend waren. Boven aangekomen gingen we lunchen en na een tijdje hadden we het behoorlijk koud. De fietscomputer ga 10 graden aan. Oh ja, Maarten had al eens gezegd dat je met een graad per 100 meter stijging moet rekenen en beneden zou het 15 graden zijn. Extra trui aan en regenpakken en gauw opgestapt. Een paar km verder zat een sterrenwacht met een uitgebreid bezoekerscentrum. Met een kop thee hebben we ons daar echt opgewarmd waarna de afdaling toch een stuk comfortabeler verliep. Dat de verwachtte camping in Miskolc er niet was of stevig in verbouwing meldden we geloof ik al. Zo kwam het dat we doorfietsten naar de Decathlon om voor Oscar nieuwe schoenen te kopen (van de oude was een zool doorgescheurd) en we laat op de dag bij die aardige camping houders terecht kwamen waarover we in de vorige post schreven. 

Gebroken zool

De dag daarna maakten we een trage start. Boek uitlezen, uitgebreid afscheid nemen en dieren bewonderen en nog voor we het dorp uit waren tot 2x toe bij een bushalte de clips onder Oscars schoenen afstellen. Exact bij het kilometerpaaltje van 1km buiten het dorp constateerden we een lekke achterband 😟. Er bleek een oorbel in te zitten, zo één voor als je gaatjes in je oor hebt, dus met de scherpe punt door de buitenband heen… 

Toen die geplakt was was het al 12 uur….

Na een half uurtje fietsen of zo iets konden we ineens niet meer schakelen!? De schakelaar draaide zonder tegendruk rond en de Rohloff reageerde niet.. Gelukkig bleek slechts de borgmoer waarmee het mechanisme op de Rohloff gehouden wordt losgekomen, dus het was snel opgelost. We besloten de signalen verder niet te negeren en na een lunch langs de kant van de weg zijn we naar het eerstvolgende dorp met hotels gefietst (de eerste was dicht, maar de 2e open; die zat trouwens in een oud kasteel wat wel zo aardig was).

Hotel in kasteel.

Die avond ging het regenen… 

De volgende dag begon droog, maar zo rond lunchtijd miezerde het. Gelukkig kwamen we langs een mooi restaurant. Na de lunch moesten de regenpakken echt aan en dat bleven ze tot we op de camping van Kosice waren. Gelukkig was het droog toen we de tent opzetten. Onder onze tarp zittend konden we droog koken. De volgende dag rustdag. In Kosice wilden we naar een fietsenwinkel om remblokjes voor de schijfremmen te zoeken. Dat lukte uiteindelijk bij een fantastisch winkeltje in een kelder in een hofje (Mad biker).

Dankzij de verwijzing door Sport2000 vonden we de Madbiker in de kelder achterin een hofje

Daar konden we ook betere schoenen voor Oscar vinden, want die van de Decathlon liepen met hun keiharde, spekgladde zolen voor geen meter (op het gevaarlijke af als je de spullen en fiets afzonderlijk over een smal, nat en daardoor glad houten bruggetje moet tillen om bij de camping te komen). 2 dagen oud en weggegooid: het druist in tegen alles waar we voor staan, maar het was echt de beste keuze. Bij de sport2000 een nieuwe helm voor Tessel omdat we die ochtend ontdekten dat de oude gebroken was. Geen idee hoe dat gebeurd kon zijn, maar ook hier kozen we voor veiligheid voorop.

Bijzondere kerktoren van Kosice.
Nieuwe schoenen voor Oscar, door kleur van veters (en maat) te onderscheiden van die van Tessel.
Zonneklep op de nieuwe helm gemaakt onder genot van Slowaaks biertje in restaurant bij camping (het regende tenslotte)

Rond de lunch ging het weer regenen en dat is niet meer opgehouden. We zaten klappertandend te lunchen in een bushokje op 10km van Presov en besloten daar een appartement te zoeken om de regen en de voorspelde kou van hemelvaartsdag (8 graden!) uit te zingen. 

Route door Hongarije
Hele route tot nu toe.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *