Waterwerken (en wat daarbij hoort)

We zijn inmiddels een week in Hongarije en fietsen al ruim 200km langs de Tisza
soms op enige afstand, maar meestal over de dijk. De dijk is zeker 5m hoog. Rechts van de dijk de uiterwaarden van de Tisza die tot beschermd natuurgebied zijn benoemd.

Een comfortabel vlakke route door een bijzonder gebied dat soms enkele tientallen meters breed is, maar soms ook hele landerijen bevat (zou er dan nog een zomerdijk tussen liggen?).
De uiterwaarden staan vaak deels blank (ziet er niet fris uit en zorgt voor heeeel veel muggen). We zien vaak hazen en reetjes (blijft iets magisch), witte reigers, ooievaars in het veld en in de lucht en heel veel roofvogels.
Langs de weg staan geregeld borden met namen van deelgebieden en borden met toelichting op flora en fauna.

We durven het bijna niet toe te geven, maar hoewel het prachtig is, wordt het na een paar dagen toch ook een beetje saai. Onze gedachten gaan lopen: de dijk met de uiterwaarden geeft het gevoel van een ruimte voor de rivier-achtig gebied. in Szeged zagen we dat overstromingen daar aan de orde van de dag zijn. in 1876 is een groot deel van de stad verloren gegaan en sindsdien is er elke 20-30 jaar een hogere waterstand genoteerd.

De dam van Barocs Janos die het water twee kanten op kan reguleren

Net toen we constateerden dat de dijk minder hoog leek (stroomopwaarts is er wellicht minder water en dus minder bescherming nodig?) stuitten we op weg naar Tiszafüred opeens op een paar hele grote waterwerken. Een die duidelijk het water twee kanten op kan reguleren met een plaquette om de ontwerper, Barocs Janos (1826-1905) te eren. We nemen maar aan dat hij het systeem heeft ontworpen, want de huidige constructie komt moderner over.

De stuwdam bij Kisköre

De tweede is een flinke sluis waarachter een groot stuwmeer is ontstaan. Uit de koppen in een Hongaars tijdschrift dat we op de camping troffen maken we op dat dat die sluis (en dus het meer dat een grote toeristische trekpleister vormt) nu 50 jaar bestaat. Het heeft dit gebied geen windeieren gelegd; 20km lang zien we (als we tussen de muggen door kunnen kijken) honderden visplekken met enorme tenten (toys for the boys met genoeg geld), enorme hoeveelheid huisjes (al dan niet in aanleg) afgewisseld met campings. In Tiszafüred waar wij een camping in de stad uitzochten in de hoop dat we de muggen konden minimaliseren – not dus – spreekt iedereen ook opeens vloeiend Duits en treffen we op de markt zelfs een NL’s talige makelaar/aannemer. Dat terwijl we tot 2 dagen geleden bijna niemand konden vinden die ook maar een woord over de grens sprak.
Volgens de eigenaresse van de camping steken alleen de muggen die zoemen. Of dat waar is kunnen wij niet waarnemen. We zitten onder de bulten en warmeten (zelfs alleen bereiden) leidt tot zoveel muggen dat je nauwelijks in kan ademen zonder ze binnen te krijgen. Onze pogingen om de insectenstand te respecteren – spinnen, torren, mieren ed zoveel mogelijk naar buiten te begeleiden – is dat hier voor muggen helaas mislukt. Enkele honderden hebben we de afgelopen week naar het hiernamaals geholpen.
Een voordeel van zoveel bulten: krabben is onbegonnen werk 😁. Mijn vaders adagio ‘Oui, ca pique’ moet ons hier doorheen helpen. Maar vanaf morgen zoeken wij het wel weer iets hogerop.🤞dat we dan ook door de voorspelde regen heen zwijnen.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *