Wat is dat voor een kastje?

Is misschien wel de meest gestelde vraag over onze fiets. Hij zit bovenop de voordrager gemonteerd.

In het kastje zit de Forumslader; een versterker die de stroom uit de dynamo “oppompt” tot een ampèrage dat voldoende is om de iPad op te laden, mits we snel genoeg fietsen. De Forumslader is voorzien van een batterij en ik heb gemerkt dat zolang die vol is hij de pad opgeladen kan houden. 

Buitenop het kastje zit aan de ene kant een schakelaar waarmee ik de stroom van de lader af kan halen en op de lampen van de fiets kan zetten. Ik kan er rijdend bij, wat erg handig is als we een tunnel in fietsen. Aan de andere kant zit de (waterdichte) USB aansluiting voor het draadje naar de pad. De forumslader is zelf niet waterdicht, dus heb ik alles in een waterdichte doos gedaan, met dank aan collega’s Erwin en Gert voor hun hulp hierbij!

Navigeren doen we dus met de Pad. In de volle zon zie je daar niet veel op tijdens het rijden. Daarom heb ik met wat ijzerdraadjes (in een lus gewikkeld en afgewerkt met krimpkous) een constructie gemaakt die van de klep van de beschermhoes een zonnescherm maakt. Zo valt er meestal voldoende schaduw op het scherm om er iets op te kunnen zien.
Twee jaar geleden werden we door een andere fietser gewezen op de app “MapOut” die alleen bij Apple beschikbaar is. Je kan er routes in plannen, maar ook gps tracks downloaden, evenals kaarten. Aardig aan deze app is het Dashboard waarop je de snelheid en hoogte kan zien. Als je op een route tikt laat hij het hoogteprofiel zien met een berekening van het totaal aantal stijg- en daalmeters. Ook geeft hij dan het maximum stijg- en daal percentage weer. Zo krijgen we vooraf gevoel voor de zwaarte van de etappe en kunnen we zo nodig de lengte van de rit aanpassen. Tijdens het rijden geeft een blauw stipje aan waar we zijn. Ik moet dan zelf zorgen dat de stip op de route blijft. Vroeger fietsten we altijd met een papieren kaart. Het formaat van de IPad (mini) maakt dat ik tegelijk een beeld van de route en van de omgeving heb. Groot voordeel is wel de mogelijkheid om in- of uit te zoomen. Vooral in stedelijke gebieden is dat heel praktisch. Als er lange tijd geen afslagen zijn, zet ik het scherm van de Pad uit. Dat bespaart stroom en geeft de kans om de batterij van de Forumslader te laden. 

Een andere app die we veel gebruiken is “pocket earth” Deze app geeft eigenlijk een fijner kaartbeeld, maar heeft geen dashboard zoals MapOut maar geeft wel een beeld van voorzieningen zoals winkels en overnachtingsmogelijkheden. Die informatie blijkt in de landen waar we nu zijn niet compleet, maar je kan er wel van op aan dat wat hij geeft er ook is. Meer over navigatie kan je ook in een eerdere blog lezen.
Pocket-earth kan ook een route “bedenken”. Dat geldt ook voor “mapy.cs” waar we recent op werden gewezen, maar bij experimenten met beiden in Griekenland kwamen we naar onze smaak te vaak op wel erg moeilijk te fietsen (onverharde) wegen. Vaak kan ik op de kaart al zien of een weg onverhard is als er niet een route-lijntje overheen getekend is. Zo komen we de voor-en nadelen van het zelf plannen van een route of gebruik maken van de op het internet gevonden lange-afstand fiets routes. Beiden blijken geen garantie voor goede wegen, omdat hier regelmatig ook een “doorgaande “ weg onverhard blijkt, maar meestal zijn die toch wel goed te fietsen.

De op strava gelogde werkelijk gefietste route importeer ik nu weer in pocketearth. Daarmee kan ik dan weer het overzicht van de gehele reis maken:

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *