Besneeuwde bergen

In Elbasan zagen we vanuit ons appartement besneeuwde bergtoppen in de verte. Het leek in de richting waar we naartoe zouden fietsen. De bewuste dag was het echter miezerig weer en voerde de weg door een paar smalle kloven waardoor we geen zicht hadden. Wel kilometers lang elke paar meter een autowasserij. Zouden mensen hier zo schoon zijn? Nee, de Albanesen zijn hier in het binnenland niet heel erg verwend als het om natuurschoon gaat. Het voelt vaak als overleven in deze contreien. Als het water gratis naar beneden gutst, maak je daar dus het meeste van, ook als je dan allemaal maar 5 klanten per dag hebt.
Ondertussen beseffen we ons ook dat we niet alleen de olijfbomen, maar nu ook de sinaasappels definitief achter ons gelaten hebben. We komen echt in een ander klimaat terecht.
Toch zijn we in Prrenjas verrast als we ons realiseren dat we onder de sneeuw door zijn gefietst.

De volgende dag gaan we over de pas naar het meer van Ohrid; daar blijken we aan alle kanten omringd door besneeuwde toppen. Dat voelt machtig!

Terugblik over de oprijlaan van het klooster van st Nahum

We zitten inmiddels op 700 meter hoogte en er staat een frisse wind. Zodra of zolang de zon er is, is het aangenaam, maar o wee als er een wolkje voor schuift! Dan is het koud en trekken we gauw de regenjassen over aan. In de nacht koelt het flink af. We dragen extra kleren en houden de slaapzak goed dicht om warm te blijven. ‘s Ochtends zit er een flinke laag condens op de bovenste slaapzak. Op Tessels zadel zit zelfs ijs. De ochtendzon blijkt verrassend al krachtig genoeg om hem te drogen; wat mooie plaatjes oplevert.

Even later zitten we heerlijk in de zon te ontbijten en stappen we in korte broek op. Terwijl we 2x over een col van 1200m met kale loofbomen fietsen denken we aan winter, maar voelen we echt het voorjaar. In het dal ertussen is het wonderlijk groen. Bijna alpenachtig. Daar verschijnen ook hele boomgaarden die op uitlopen staan. Typisch fruitbomen, maar welke soorten blijft een raadsel totdat er langs van de weg ca 10 stalletjes met appels verschijnen. Een beetje rimpelig in deze tijd van het jaar, maar toch lekker in bij de lunch in de zon.

Apart dat aan het eind van zo’n mooie dag, het appartement in Bitola koud aanvoelt. Gelukkig is daar een warme douche. Morgen schijnt het te gaan regenen.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

3 reacties

 • Marthine Six-Meinema schreef:

  Prachtige foto’s. Die sneeuw op de bergen

 • gert jan schreef:

  Ha Oscar en Tessel,
  beetje laat aangehaakt aan jullie blog maar lees die nu, en de afgelopen edities terug met heel veel plezier, apart hoor wat jullie zoal meemaken.
  Ohrid, meer van, triggered me nu ook wel, was daar ‘einmal’, long time ago in de zomer en met lekker weer. En, wat ik me daar speciaal van herinner: geluid vd rietgors! Verder, herinner ik me dat het niet mogelijk was de grens met Albanie over te gaan, niet geprobeerd maar er wel voor gestaan.
  Goede reis verder, en kijk weer uit naar jullie volgende verhalen! t Is hier ook nog steeds geen voorjaar, soms fraaie zonnige dg. maar ook fris, gert jan

  • Oscar & Tessel schreef:

   Ha, wij hadden juist moeite Albanië te verlaten. We hebben wel een uur moeten wachten voor Oscar zijn paspoort terug kreeg. Ze zeiden dat het aan de scanner lag, maar met die van Tessel hadden ze geen probleem. De Noord-Macedonische douane had of maakte echter geen probleem, dus dat viel weer mee 😊 Nu maar afwachten hoe het bij de volgende grensovergang gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *