Geschiedenisles

Bij aankomst op camping Moskato viel het ons op dat we in het Grieks begroet werden.

Sindsdien voeren we -in ons en zijn beste engels- al 2 dagen een gesprek met de vader van het gezin over de geschiedenis van deze streek. Geen eenvoudige kost met grote sprongen in de tijd die het niet overzichtelijker maken. Hij spreekt over de gate language(s) waarbij hij duidelijk van mening is dat de Griekse oorsprong meer betekenis heeft dan de huidige Albanese lijn. Het was hier Grieks, Romeins, Byzantijns en Turks. Ook waren er Venetianen en ongetwijfeld nog anderen. Hij had het over misschien wel 2 Alexanders, waarvan 1 de Grote. Later kwam ook de oorsprong van de rode vlag met de tweekoppige adelaar aan de orde. Ook een ingewikkeld verhaal, maar we denken te begrijpen dat de tweekoppige adelaar van de Byzantijnse vlag komt die nu door de orthodoxe kerk gebruikt wordt. Hij verwees ook naar Poetin en de Russische patriarch, maar de context daarvan ontgaat ons.

Later beweerde hij dat de eerste president van Argentinië uit zijn dorp kwam en liet een wiki pagina zien als bewijs, maar daar stond dat de man in Argentinië geboren is. Toen was het zijn opa die hiervandaan kwam… mooi verhaal dat gezien de overeenkomst in kleur van de Griekse en Argentijnse vlag ook nog aannemelijk zou kunnen zijn ook.

Ondertussen hebben we in Wikipedia e.e.a. nagelezen en gezien dat ze zo een bewogen geschiedenis hebben dat wel logisch is dat we dat niet in een keer kunnen volgen.

De dorpse drinkwatervoorziening

In het landschap hebben we nog weinig van de geschiedenis gezien behalve dan de eenpersoons bunkers die na WOII door premier Enver Hoxha zijn gemaakt, en de enorme hoeveelheid bouwactiviteiten, maar daar zijn we met onze host nog niet aan toegekomen.

Wel kregen we ondertussen vruchten van de Japanse Mispel die ik nu samen met een van de vele citroenen die we de afgelopen dagen kreeg tot marmelade ga proberen te koken.

De vriendelijkheid van de Albanezen, waar ze op voorhand zo voor werden geroemd, lijken me hiermee meer dan bewezen.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *