Griekse wegen

Als je in Griekenland ergens meer dan zeg 20km verderop wilt zijn ben je al gauw op een soort provinciale weg aangewezen. Die hebben we dan ook veelvuldig gebruikt. Vaak waren ze niet al te druk je en vonden we het prima om er te fietsen.

Toen we echter Kalamata verlieten in westelijke richting wilde het maar niet rustiger worden. Toen we het zat waren zijn we de eerste de beste afslag die ergens op leek in gegaan en hebben we ff snel een route door de bergen uitgestippeld naar de westkust . Weer bergen ja! Maximum hoogte iets van 700 meter. Totale afstand tot de de kust ongeveer 65km. We hebben voldoende water en een avondmaaltijd bij ons, dus we gaan het avontuur aan. Als we in een dorpje een “taberna” zien stoppen we meteen voor koffie. De toko zit vol mannen die kennelijk hun zaterdagochtend daar beëindigen. Wij zitten als enigen buiten het met zeil afgeschermde deel van het terras; het is nl met 17 graden en zon beslist aangenaam buiten. We zitten op 80 meter hoogte.. 

Direct na het dorpje dalen we weer naar 30 meter, maar dan begint het klimmen echt. Gestaag komen we hoger. De weg is best breed en goed onderhouden. Af en toe is er een dorpje, meestal even opzij omhoog of omlaag van de hoofdweg. Bij een kerkje in een stil dorpje (alle dorpjes in de bergen zijn stil) lunchen we. We weten inmiddels dat er vrijwel altijd een kraan is bij de kerkjes, zodat we onze handen kunnen wassen na de lunch (standaard mandarijntjes of sinaasappel toe in dit land waar deze vruchten gewoon langs de weg groeien.

Het begint ons te dagen dat we in de bergen zullen overnachten. We spreken af dat voor de top te doen, o.a. vanwege de temperatuur, maar ook om de zwaarte beter te verdelen.

Rond een uur of vier stopt Oscar plots bij een werkelijk idyllisch stukje land naast de weg: olijfboompjes, gras vol witte bloemen. Wat begroeiing en een heuveltje langs de weg zou ons redelijk uit het zicht kunnen zetten. Tessel stapt af en inspecteert het terrein. Ze verdwijnt een terrasje lager en even later gebaart ze dat en hoe Oscar met de fiets kan komen.

Het is een heerlijke plek! Grandioos uitzicht het dal in! ‘s Nachts wordt het zo stil als je nog nooit hebt gehoord Dit is genieten!

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *