Achtbaan

Ken je dat: dat je achterin een achtbaan zit en dat je dan nog niet op de top bent en je neus nog omhoog wijst, maar het treintje al versnelt, omdat het grootste deel al wel over de top is?

Zo’n soort sensatie had ik gisteren een paar keer. Zwoegend trappen we ons naar boven en zonder enige aanwijzing gaat het ineens een stuk makkelijker. Dus zonder dat je neus al naar beneden wijst ga je al…

Je zintuigen zijn niet te vertrouwen als je fietst. Vals plat kennen we allemaal. Ik merk dat tussen de +1% en-1% echt niet door eigen waarneming vast te stellen is. Maar een paar % verandering als het ongeveer 8% omhoog gaat dus ook niet. En dan, als het 10% omhoog gaat en het echt heel zwaar is, dan Ie je het iets verderop “afvlakken”, dus je wilt het tot daar volhouden en vanaf daar recupereren. Maar als je daar ongeveer bent zie je helemaal geen afvlakking en wordt het ook niet minder zwaar. Om dan op een ongeziene plek ineens wel lichter te gaan. 

Het uitzicht is groots
Even uitpuffen onder een olijfboom

Tessel heeft minder “last” van deze zinsbegoocheling omdat ze de weg voor ons niet zien kan. En ze heeft ook geen hellingshoekmeter die haar parten kan spelen. Zij richt zich erop om een constant vermogen te leveren dat ze de hele dag kan volhouden. Ik ook natuurlijk, maar soms is de teleurstelling van het niet afvlakken te groot (of heb ik meer dan verstandig geleverd in de veronderstelling verderop bij te kunnen komen?) en dan moet ik toch ff afstappen terwijl we 5km/u rijden waar we eerder met 3,5km/u gewoon door konden. Dat weet Tessel dan weer, want die heeft de fietscomputer op haar stuur 🙂.

Het lijkt wel een poolexpeditie

Eenmaal op 800 meter hoogte is het net geen 13 graden. Ook de omgeving nodigt minder uit tot wildkamperen dat in het eerste stuk van de etappe. We besluiten de 2 campings aan zee te gaan proberen. Trui, regenpakken en handschoenen (!) aan en we knallen naar beneden (goede weg met ook hier alles boven de 7%). Vandaag rustdag.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

8 reacties

 • Alexander schreef:

  Hallo Oscar en Tessel,

  Ik werd op jullie site opmerkzaam gemaakt door Saskia Meyer. (Sazz)
  Zei wit mij te melden dat jullie met een Titanium tandem op pad zijn.
  Nou is het zo dat ik zelf ook een Ti-tandem ontworpen en gebouwd heb. Je zult begrijpen dat ik dus wel geïnteresseerd ben in wat voor een “machine” jullie mee op pad zijn.
  Ik heb de hele site doorgespit maar de info over jullie Ti-tandem qua spec’s, voor- & na-delen, detailfotos mis ik een beetje. En dat is toch eigenlijk raar aangezien dat een heel belangrijk onderdeel is van jullie avonturen samen.

  Ideetje: maak een sub-categorie “de uitrusting” op de site met wat meer gegevens over dat stalen ros waar mee jullie op pad zijn.

  Als “smaak maker” hier de link naar onze tandem:

  https://www.flickr.com/photos/fotograaf-alexander/albums/72157719078459932

  Groet,

  Alexander (& Simone)

  • Oscar & Tessel schreef:

   i Alexander,

   Het is een roestvrijstalen tandem. Hij is gebouwd door een kennis van ons die RVS fietsen bouwt, zie https://www.livecycles.bike/

   We gaan zeker ook af en toe iets over de uitrusting bloggen. We hebben al de rubriek te hniel, tandembouw en uitrusting en er zijn al een paar dingen geblogd binnen die rubrieken.

   We zullen met interesse naar jullie fiets kijken.

   Met vriendelijke groet,
   Oscar de Boer

 • Christianne schreef:

  Mooi mentaal spelletje Oscar 🙂 Misschien (ook) kiezen voor een niveau wat je lang kan volhouden en de controle wat loslaten? (haha, kan ‘t niet laten hoor)

 • joke linders schreef:

  leuk hoor, net jullie foto’s op de compaan bekeken en alles op de kaart opgezocht. epidavros kwam ons zeer bekend voor, wij waren daar met geertrui en hille, liefs joke en barend

 • Marthine Six-Meinema schreef:

  Tjonge wat een belevenissen. Leuk om jullie te volgen

 • Bas schreef:

  Zet m op! Hier is het ook koud, jullie hebben mooier uitzicht!

 • Karin schreef:

  Wat ontzettend leuk om met jullie avonturen mee te lezen! Geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *