Vibrerend voorwiel

Zonder bagage stuurde de nieuwe tandem heel strak, echt super fijn; vrijwel als een 1-persoons fiets. Wat we echter nog nooit, met geen enkele fiets, hebben meegemaakt gebeurde deze zomer met volle bepakking op de fiets: heen en weer schudden van het voorwiel tijdens een afdaling. Het gebeurde zelfs met grote regelmaat. We hebben van alles gecontroleerd om te kijken of het daaraan lag: drager wel goed vast? Tassen voldoende vast? Niets leek te helpen, behalve de bandenspanning boven de 4 bar brengen. Dat leek een klein beetje uit te maken, maar niet erg veel. Door de snelheid aan te passen als het zich voordeed EN door de handen duidelijk naar voren te drukken kon Oscar het onder controle houden, zodat het nooit onveilig werd.

Na de vakantie zijn we gaan analyseren, googelen en meten. We ontdekten dat de naloop met de voorvork die er deze zomer in zat slechts 35mm was, terwijl bij de toerfietsen die we hebben die tussen de 50 en 60cm zit. We denken nu dat het daaraan moet liggen. Kasper (onze tandem bouwer) heeft verschillende vorken besteld en we gaan kijken welke het gewenste effect heeft….

Technische toelichting

De plek waar de voorband de weg raak zit altijd een stukje achter waar de lijn door het balhoofd de weg raakt. Dit heet de naloop. Als de naloop klein is stuurt de fiets nerveus; als hij groot is wil hij vooral rechtuit.

De vorm van de voorvork bepaalt de plaats van de as ten opzichte van het frame. Soms heeft de vork een gekromd stuk richting de as, soms is de vork wat geknikt bij het onderste balhoofd lager en zit de as direct onderaan de vork-buizen of met een klein blokje erop gelast. Afhankelijk van de vorm van de vork en van de balhoofdhoek is er meer of minder naloop.

Als door de vorm van de vork de as meer naar voren ligt wordt de naloop kleiner. Omgekeerd kan je de naloop vergroten door de hoek van het balhoofd kleiner te maken; zie plaatjes hierboven.

We gaan nu dus eerst kijken of we vorken kunnen vinden die de as minder ver naar voren leggen en die ook aan de andere eisen voldoen zoals geschikt voor een grote remschijf. Als we die niet kunnen vinden zou Kasper dus het balhoofdhoek kunnen verkleinen, wat we allemaal liever niet hebben vanwege het extra werk.

wordt vervolgd !

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *