Trillend voorwiel

Zonder bagage stuurde de nieuwe tandem heel strak, echt superfijn; bijna als een 1-persoonsfiets. Wat we echter nog nooit hebben meegemaakt, met welke fiets dan ook, gebeurde deze zomer met volle bepakking op de fiets: het voorwiel heen en weer schudden tijdens een afdaling. Het gebeurde zelfs met grote regelmaat. We hebben alles gecontroleerd om te zien of het daaraan lag: bagagedrager goed vast? Tassen voldoende vastgezet? Niets leek te helpen, behalve de bandenspanning boven de 4 bar brengen. Dat leek iets uit te maken, maar niet heel veel. Door de snelheid aan te passen op het moment dat het gebeurde EN door de handen duidelijk naar voren te drukken, kon Oscar het onder controle houden zodat het nooit onveilig werd.

Na de vakantie zijn we gaan analyseren, googlen en meten. We ontdekten dat de naloop met de voorvork die er deze zomer in zat maar 35 mm was, terwijl dat bij de toerfietsen die we hebben tussen de 50 en 60 cm is. We denken nu dat het daaraan moet liggen. Kasper (onze tandembouwer) heeft verschillende vorken besteld en we gaan kijken welke het gewenste effect…. heeft.

Technische uitleg

De plek waar de voorband de weg raakt ligt altijd een stukje achter de plek waar de lijn door het balhoofd de weg raakt. Dit wordt de naloop genoemd. Als de naloop klein is, stuurt de fiets nerveus; als hij groot is, wil hij vooral rechtuit.

De vorm van de voorvork bepaalt de positie van de as ten opzichte van het frame. Soms heeft de vork een gebogen stuk naar de as toe, soms is de vork iets geknikt bij het onderste balhoofdlager en zit de as direct onderaan de vorkbuizen of met een blokje eraan gelast. Afhankelijk van de vorm van de vork en de balhoofdhoek is er meer of minder naloop.

Als de vorm van de vork ervoor zorgt dat de as meer naar voren komt, wordt de naloop kleiner. Omgekeerd kun je de naloop vergroten door de hoek van het balhoofd kleiner te maken; zie bovenstaande foto’s.

We gaan dus eerst kijken of we vorken kunnen vinden die de as minder ver naar voren zetten en die ook aan de andere eisen voldoen, zoals geschikt voor een grote remschijf. Als we die niet kunnen vinden, zou Kasper de balhoofdhoek kunnen verkleinen, wat we allemaal liever niet hebben vanwege het extra werk.

wordt vervolgd!

Abonneer je hier op onze blog:

Subscribe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *