Navigatie

Tot vorig jaar navigeerden we met papieren kaarten, meestal de 1:200.000 van Michelin. Oscar vindt het fijn om een overzicht te hebben van waar we zijn en waar we heen gaan en zeker in dun bevolkte gebieden voldeed dat altijd goed. De laatste jaren grepen we wel eens naar google maps als we er met de kaart niet uit kwamen, bijvoorbeeld in een stad.

Campings vonden we om de kaart of met behulp van kopieën uit camping gidsen. Een paar jaar geleden kregen we de tip van Pocket Earth. Deze app geeft werkelijk alle voorzieningen de je maar kan bedenken. Je kan kan ook specifiek zoeken op een bepaalde voorziening, bijvoorbeeld “camping “. Dan geeft ie alles in een flinke straal rond het centrum van wat je in beeld hebt. Zo vinden we tegenwoordig de campings voor de volgende etappe, maar kunnen we ook goed uitzoeken waar we boodschappen kunnen doen.

Vorig jaar kwamen we iemand tegen die MapOut aanbeval. Hij had een gps track van een route die wij ook zouden kunnen nemen. Dus MapOut aangeschaft en hij de route mailen. Ging allemaal erg soepel. Inmiddels hebben we heel veel gps tracks gevonden van langs afstand fietsroutes en die in MapOut gezet. 

Dit jaar experimenteren we met een ipad mini (MapOut is alleen voor iOS gemaakt). Oscar vind het fijn, omdat je zowel kan uitzoomen en inzoomen wanneer nodig. Nadeel van een pad is dat je er niet veel op ziet als er veel zon is en je er niet loodrecht op kijkt. Oscar heeft met wat ijzerdraad een zonneschermpje weten te maken van de flap van de beschermhoes en nu zoeken we nog naar een manier om de kijkhoek gunstiger te maken…

Een ander nadeel is het stroomverbruik. Met de pas aan kunnen we niet een hele dag fietsen. De combinatie van dynamo en lamp met USB lader blijkt niet in staat om de pas te laden. Nu hebben we een powerbank in de stuurtas gestopt die in de loop van de dag aan de pad gekoppeld wordt, tenzij de route zo evident was dat we grote delen van de tijd met de pad uit konden fietsen, wat in Frankrijk vaak genoeg voor kwam. Ondertussen hebben we een forumslader besteld in de verwachting dat die wel een pad kan laden. Hopen dat de elektronische delen dit najaar wel leverbaar zijn en we hem van de winter kunnen ontvangen…

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *