Argonne en Ardennen (3)

We fietsen naar de grens met België. Daarna zien we deze oude grenspost, die ons in lachen doet uitbarsten. We hebben meelij met de beambten die hier de grens moesten bewaken.

Net over de grens ligt het klooster van Orval. De naam doet bekend aan, waarschijnlijk vanwege het bier dat hier gebrouwen wordt. De oorsprong van het klooster ligt in de 11e eeuw, maar het is ook enkele keren verwoest. Naast de ruïnes van het middeleeuwse klooster heeft men in de 18e eeuw iets nieuws gebouwd dat vervolgens tijdens de Frans revolutie verwoest is. De huidige gebouwen zijn vanaf 1926 op die funderingen gezet in een moderne, soort Art-deco stijl. Jammer dat juist dat deel niet toegankelijk is…

Achter de abdij gaat het stijl omhoog. Kilometers lang (of lijkt dat maar zo) 10% of zelfs iets meer. Dit herhaalt zich een aantal keer vandaag. Nu weten we zeker dat we in de Ardennen zijn! 63km is dan ook echt op de grens van het fijne. Volgende etappe hopen we wat korter te houden. Eerst maar eens een rustdag.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *