Argonne en Ardennen (2)

Vanuit Varenne fietsen we door naar het noorden. Een paar flink stijle klimmen kondigen de Ardennen aan, maar daarna gaat het een tijd lang weer vooral naar beneden om daarna weer gestaag te stijgen. Eindpunt Montmédy heeft een oude citadel bovenop de berg, waar de camping naast ligt. Door een gelukkige verkeerde afslag rijden we om de berg heen naar het stadje om boodschappen te doen.

Het is 13.25. Super U blijkt wegens uitzonderlijke omstandigheden de hele dag dicht. De Aldi vlakbij vanaf 13 uur. Ook alle bakkers zijn gesloten! Het is 15 Augustus en Maria hemelvaart. In een barretje dat wel open is drinken we wat en scoren we de laatste 3 croissants. We klimmen naar de camping; 1km lang 13%! Net als we de moed willen opgeven gaan we de laatste bocht om en zien we dat we bijna boven zijn. Met de laatste krachten weten we dat fietsend te volbrengen en rollen we de camping op. We zoeken een plekje in de schaduw op en overleggen de opties voor avondeten. Het is ook nog maandag, dus normaal zouden al niet veel restaurants open zijn, hoeveel kans hebben we nu? In het stadje zagen we een pizza machine (in 30 seconden klaar), maar dat trekt ons niet en niet alleen vanwege die klim. Op voorstel van Tessel lopen we naar de citadel. Het is een stevige fortificatie waarvan we met wat moeite achterhalen we dat het een Vauban ding is (laat 17e eeuw). Op enig moment heeft men het militaire doel losgelaten en civiele bewoning toegelaten.

Dat moet al enige tijd geleden zijn want we treffen een behoorlijke hoeveelheid vervallen gebouwen aan, maar daarnaast en tussen ook een aantal opgeknapte huizen en andere dappere pogingen er (weer) wat van te maken. De kazematten worden voornamelijk gebruikt voor kunstateliers en -winkeltjes, allemaal dicht natuurlijk. Helemaal aan het eind horen we muziek en zijn we mensen op een terrasje zitten. Er blijkt een uitspanning te zitten (die wel open is!). Ze blijken tot 20 uur open. We zijn zonder portemonnee gaan lopen, dus moeten terug. Een uurtje later genieten we daar alsnog van een zak chips, een lekkere borrelplank, een cesar salade en een stuk vruchten vlaai toe. De volgende ochtend fietsen we zonder bepakking naar benden om brood te halen en ontbijten boven bij de tent voor we weer oppakken en verder reizen.

Abonneer je hier op onze blog:

Abonneren

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *