Trein naar de Morvan (3); Frankrijk

Na een best goed nacht slapen extra vroeg naar het station. Trein zou om 7:45 vertrekken, kaartverkoop om 8:30 open. Bij automaat kaartje tot Dijon te krijgen dus dat maar gedaan. Trein kwam ruim op tijd binnen lopen. Nog voor we kunnen uitzoeken waar precies we de fiets erin kunnen zetten komt er al een conducteur hard “NON” roepend aangelopen. Hij maakt ons met veel geluid en gebaar duidelijk dat een tandem niet mee kan…. Hoe dan wel naar Dijon. Hij had geen idee, neem de TGV maar. Andere fietsers stappen verderop in en hij liep door om daar zijn gezag te laten gelden. Wat nu? Nog ging de trein niet weg. Conducteur stapte aan voorkant in. Was hij soms de machinist? Dan zou hij er verder niets van merken. We nemen de gok en zetten de fiets in de trein. Bagage eraf en in rekken. 2 andere fietsers achter de tandem geholpen zodat het paste en ze moesten toch verder dan wij. Komt er ineens een andere conducteur aanlopen door de wagen. Hij knikte ter goedkeuring. Opgelucht gingen we zitten.

En toen verscheen die eerste weer! Nog steeds boos. Tandem kan echt niet mee. Dat zijn collega het goed vond interesseerde hem niet. Smeken ook niet. Hij zou de trein niet laten rijden zolang wij er nog in zouden zitten. We keken elkaar aan: toch alle spullen maar weer uit de trein. Gestrand in Mulhouse. Veel te ver van onze bestemming. Als we geen afspraak in de Morvan hadden waren we vanaf hier gaan fietsen. Maar wat nu? Busje huren of zo? Eerst maar eens geld van gekochte kaartje zien terug te krijgen. De kaartverkoop was inmiddels bijna open. Uitgelegd in Oscars beste Frans dat we met de tandem niet in de rein mee mochten en dat we ons geld terug willen. Zegt de kaartverkopen: “ over 10 minuten gaat de trein naar Besançon en daar kan je overstappen op de trein naar Dijon”. “Maar we hebben een tandem bij ons!”. “Geen probleem”. Huh???? Licht hoopvol gaan we weer naar het perron. Dit keer is er zelfs een roltrap! In Duitsland zijn we al aardig handig geworden in het nemen van een roltrap, dus fluitje van een cent. Zo goed als lege treinen daarna.

Geen conducteur meer gezien in heel Frankrijk. 2 overstappen meer dan gepland en 2 uur later stapten we uit in Chagny. Het is 13 uur en heet. Nog 90km fietsen naar onze bestemming, maar dat is een ander verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *