Een nieuwe tandem

Vorig jaar fietsten we door de Eiffel juist in de periode die zou eindigen met de grote overstromingen daar en in de Ardennen en Limburg. Het was een mooie tocht, mede omdat we vaak richtingaanwijsbordjes voor fietsers vonden die wezen in de richting die we op wilden. Die fietsroutes gingen vaak over min of meer onverharde weggetjes door de natuur, wat heerlijk was, want de Duitse wegen waar wel autos kunnen komen zijn over het algemeen te druk om er plezier aan te beleven. Die onverharde weggetjes bleken alleen een nadeel te hebben. Ergens (we weten niet hoe) hebben we ons middenblad voor verbogen. Toen we eenmaal soort van kreupel een fietsenmaker hadden gevonden die ook bladen had in de afmetingen die we zochten bleek onze ketting versleten! Die was net een jaar en nog geen 1000km oud. Dat was het moment dat we besloten een nieuwe tandem aan te schaffen. Eentje met riemaandrijving en een Rohloff naaf. En dan ook maar bredere banden, zodat off-road rijden minder spannend wordt.

Een kennis van de vader van Tessel was net zijn eigen fietsbouw bedrijfje begonnen en wilde ook wel eens een tandem bouwen. Zo gingen we aan de slag met een lijstje met wensen en vooral schetsen van hoe het frame er echt uit zou moeten zien.

frame schetsen

We namen onze 1-persoons toerfietsen als uitgangspunt en verder een stukje gezond verstand. Vervolgens liepen we tegen een hele batterij randvoorwaarden aan als gevolg van beschikbare spullen zoals voorvork en riemmaten. Uitgebreid googelen over hoeken en maten en nog meer varianten …

Na vele middagen puzzelen en schetsen kwamen we eruit en toen ging hij aan de slag (in zijn schuurtje, want een eigen bedrijfspand heeft hij niet).

Afgelopen zondag konden we ons eerste testrondje maken. Morgen maken we een wat langere rit en vrijdag gaan we ermee naar de Morvan (met de trein, altijd weer een avontuur) om daarvandaar in 3 weken terug naar huis te fietsen.

over de technische details van de fiets bericht ik een andere keer meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *